Cât trebuie să fie temperatura medie a corpului uman, de fapt. Concluziile oamenilor de știință, s-ar putea să fii surprins
Ne-am obișnuit să credem că temperatura medie a corpului uman este cea de 37 de grade. Orice valoare mai scăzută sau, mai ales, crescută, ne trage un semnal de alarmă. Dar situația acestei măsurători nu este deloc cea pe care o știm. Un studiu recent a arătat că valoarea normală a acestei temperaturi este cu totul alta, iar variațiile ei depind de fiecare individ.
Cine a stabilit care este temperatura medie a corpului uman
La mijlocul secolului al XIX-lea, medicul german Carl Reinhold August Wunderlich a încercat să stabilească temperatura medie a corpului uman. El a considerat, în mod corect, că febra este un simptom al unei boli, nu o boală în sine și a introdus diagrame de temperatură la Spitalul General din Tübingen, pe care-l conducea.
Bazându-se pe munca medicilor francezi care au arătat că părțile inflamate ale corpului au o temperatură mai mare decât restul organismului și că temperatura medie a corpului uman este de 36,9 grade Celsius, Wunderlich și-a propus să o dovedească și să o perfecționeze.
Citește și: Temperatura maximă la care poate să reziste corpul uman. Anunțul specialiștilor
Folosind un termometru lung de 30 de centimetri, el a măsurat temperatura a peste 25.000 de pacienți, făcând mai mult de un milion de citiri ale gradației instrumentului. În 1868 și-a publicat descoperirile, stabilind că temperatura medie normală a corpului uman era de 37 de grade Celsius.
Care este valoarea ei normală, de fapt
De atunci, desigur, am aflat mai multe despre temperatura organismului – inclusiv că aceasta variază în funcție de vârstă, sex și între anotimpuri – și că temperatura medie poate să fi scăzut în ultimul secol.
Un nou studiu a complicat și mai mult problema, după ce a constatat că temperatura medie a corpului uman variază semnificativ, de la individ la individ. În timp ce acest lucru îngreunează definirea temperaturilor normale ale organismului, ar putea duce, în schimb, la măsurători ale acesteia mai utile din punct de vedere clinic, adaptate pacienților.
Citește și: Cum continui să trăiești după moarte: Lucrul incredibil pe care l-au descoperit oamenii de știință
„În loc să ne gândim la o distribuție a temperaturilor, care este ceea ce a arătat studiul inițial, am luat o medie de 37 de grade Celsius și am folosit-o ca valoare limită”, a spus dr. Catherine Ley, cercetător principal și autor principal al studiului publicat în JAMA Internal Medicine.
„Am folosit o valoare medie pentru a crea o separație falsă între ceea ce este normal și ce nu este”, a adăugat ea.
Cum au procedat cercetătorii
Oamenii de știință de la Facultatea de Medicină Stanford au analizat temperaturile corpului a 618.306 de pacienți care au fost consultați la Centrul Medical Stanford, din 2008 până în 2017, unde măsurătorile le-au fost făcute pe cale orală.
Echipa a folosit un algoritm de învățare automată pentru a identifica persoanele cu diagnostice asociate cu temperaturi corporale ridicate sau scăzute ori care luau medicamente asociate cu temperaturi modificate.
Acestea au fost excluse din studiu, care s-a concentrat pe găsirea temperaturilor corporale tipice la adulți. În timpul acestei părți a studiului, echipa a identificat, de asemenea, că diabetul de tip 2 este legat de temperaturi scăzute, element ce nu fusese sesizat anterior.
Citește și: Ce temperatură optimă trebuie să ai în toate camerele din casă. Așa o să fie cald peste tot
Privind datele rămase, cercetătorii au descoperit că temperaturile variau în funcție de vârstă, sex, înălțime, greutate și ora din zi la care se luase temperatura. Femeile au avut tendința de a avea temperatura medie a corpului mai ridicată decât a bărbaților.
Cauzele variațiilor normale de temperatură a organismului
În același timp, valorile au avut tendința de a scădea odată cu vârsta și au crescut ușor odată cu greutatea și înălțimea. Cea mai mare influență asupra temperaturii corpului a fost momentul zilei în care au fost măsurate, temperaturile cele mai scăzute fiind înregistrate dimineața devreme, iar cele mai ridicate, în jurul orei 16:00.
„Majoritatea oamenilor, inclusiv mulți medici, încă mai cred că temperatura normală a tuturor este de 37 de grade Celsius. De fapt, ceea ce este normal depinde de persoană, de situație și rareori ajunge la această valoare”, a spus Dr Julie Parsonnet, autorul principal al studiului și profesor de medicină.
În general, s-a constatat că, în mod normal, temperatura medie a corpului uman variază de la 36,3 grade Celsius la 36,8 grade Celsius, cu o medie generală de 36,6 grade Celsius.
Citește și: „Comutatorul” cerebral care controlează temperatura corpului, identificat de oamenii de știință
Este probabil, așa cum s-a arătat în alte studii, ca alți factori, cum ar fi vremea, ciclurile menstruale și activitatea fizică, să afecteze, de asemenea și măsurătorile temperaturii, dar acest lucru nu a fost analizat în studiu din cauza disponibilității datelor.
Cercetătorii speră că valorile de referință individualizate pentru temperatură ar putea fi utilizate pentru a îmbunătăți diagnosticarea pacienților, de exemplu, identificarea febrei sau a temperaturilor neobișnuit de scăzute la indivizii cu valori de bază în mod natural ridicate sau scăzute.